Търговия с хранителни добавки
хранителни добавки

Търговия с хранителни добавки

За да внасяте и разпространявате хранителни добавки в България, е необходимо да следвате законовата процедура за това. Законът за храните определя каква е тя, а регулаторният орган е Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Какво са хранителните добавки?

Това са храни, предназначени да допълнят нормалната диета. Те представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация. Предназначени са да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества и се пускат на пазара в дозирани форми, като:

  • капсули;
  • таблетки;
  • хапчета;
  • на прах;
  • ампули с течност;
  • други подобни течни или прахообразни форми.

Как легално да търгувам с хранителни добавки?

Ако сте производител или търговец на хранителни добавки, на който му предстои да пусне на пазара в България за първи път хранителни добавки, трябва да подадете уведомление за това до регионалната здравна инспекция (РЗИ) по седалището си. Списък на всички РЗИ в България можете да намерите ТУК. Уведомяването се извършва преди пускане на пазара на хранителните добавки.

Към комплекта с документи до РЗИ следва да се приложи и образец на етикета на хранителната добавка. След като изпълните законовата процедура Вашите хранителни добавки ще бъдат регистрирани в Регистър на хранителните добавки. След регистрация можете да получите и СЕРТИФИКАТ ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ. При промяна в състава, наименованието или предназначението на добавката се подава ново уведомление.

Има ли санкции?

В случай че Вашата хранителна добавка създава опасност за здравето на потребителите, ще бъде приложена една от следните санкционни мерки: 1. забрана за пускане на пазара, 2. нареждане за преустановяване на пускане на пазара, 3. забрана за използване, 4. определяне на специални условия за пускане на пазара или други подходящи мерки в зависимост от ситуацията.

Полезно!

!!! При производството на хранителни добавки се използват само следните витамини и минерали: Витамин А (µg RE), Витамин D (µg), Витамин Е (mg a-ТЕ), Витамин К (µg), Витамин B 1 (mg), Витамин B 2 (mg), Ниацин (mg NE), Пантотенова киселина (mg), Витамин B 6 (mg), Фолиева киселина (µg) (1), Витамин В 12 (µg), Биотин (µg), Витамин C (mg), Калций (mg), Магнезий (mg), Желязо (mg), Мед (µg), Йод (µg), Цинк (mg), Манган (mg), Натрий (mg), Калий (mg), Селен (µg), Хром (µg), Молибден (µg), Флуорид (mg), Хлорид (mg), Фосфор (mg), Бор (mg), Силиций (mg). Законът определя и максимално допустимите количества за дневен прием от посочените витамини и минерали в хранителните добавки. Допуска се в състава да се вложат стандартизирани растения, части от растения и екстракти от тях с благоприятен ефект върху здравето и безопасни в препоръчаната от производителя доза за дневен прием.

!!! Хранителните добавки се доставят до потребителя само предварително опаковани и етикетирани. Етикетът, представянето и рекламата не трябва да приписват на хранителните добавки свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства.

!!! Хранителните добавки се продават само в регистрирани обекти, аптеки и дрогерии.

В случай че желаете да регистрирате нова хранителна добавка на българския пазар, можете да се обърнете към НАС за правна помощ и съдействие при преминаване през цялата процедура, както и за допълнително възникнали ситуации, за които се изисква правна намеса.